Landslide milieu-adviesbureau is letterlijk vernoemd naar één van de grootste aardverschuivingen in West-Europa. In het voorjaar van 1999 begon in het bergdorpje Sibratsgfäll (Vorarlberg, Oostenrijk) na uitzonderlijk langdurige regenval in combinatie met smeltende sneeuw, een deel van het dorp (Sibratsgfäll-Rindberg) eerst langzaam en daarna sneller bergafwaarts te glijden. Deze aardverschuiving (Landslide in het Engels en Erdrutsch in het Duits) nam op zijn weg naar beneden een aantal boerderijen, vakantiehuisjes, een kerkje en grote stukken bos en weiland mee. Een gedeelte van de aardverschuiving eindigde na enige tijd onder aan de berg in de beek om daar een blokkade te veroorzaken die leidde tot het ontstaan van een natuurlijk stuwmeer(tje).
Een combinatie van overvloedige regenval, smeltende sneeuw in het voorjaar en een voor aardverschuivingen "gunstige" geologische gesteldheid van de ondergrond is de meest waarschijnlijke oorzaak van deze aardverschuiving (bron: Bregenzerwald-Heft, Jahrgang 19-2000 pagina 26 t/m 34). Dit gebied kende op nagenoeg dezelfde locatie eerder grote aardverschuivingen in 1542, 1730 en 1965. Om die reden staat in dit deel van Sibratsgfäll relatief weinig bebouwing. Toch gingen in de aardverschuiving van 1999 uiteindelijk nog 34 gebouwen (3 kleine boerderijen, 9 vakantiehuizen, 1 woonhuis, 1 pension, 5 alpenhutten, 2 kapelletjes, 12 hooibergen en 1 garage) geheel of gedeeltelijk verloren.
Nadat in mei 1999 de eerste scheuren in de bodem ontdekt werden, zette zich een grondmassa in beweging die niet meer te stoppen was en alles op zijn weg naar beneden met zich mee zou nemen. Met een snelheid van soms wel enkele meters per dag kwam de aardverschuiving voor het grootste gedeelte is september 1999 tot stilstand. Delen van de aardverschuiving zijn echter tot de winter in beweging gebleven. In de kern zijn over die periode verplaatsingen met een totale lengte van 60 tot 80 meter gemeten. Deze afstand bleef aan de onderkant, door stuwing, beperkt tot circa 30 meter. Er waren echter kleine (deel)gebieden die tot 500 (!) meter bergafwaarts verschoven zijn, zoals de Baderalpe.
Het oprichten van een eigen milieu-adviesbureau is op zich al een kleine aardverschuiving (landslide of Erdrutsch) geweest. Als je dan op vakantie letterlijk en figuurlijk tegen een van de grootste aardverschuivingen in West-Europa aanloopt, is het vinden van een passende naam eigenlijk niet zo moeilijk meer. Landslide milieu-adviesbureau is "geboren"; een aardverschuiving op milieugebied. Het bedrijfslogo wordt gevormd door een foto van Haus-Barbara (Sibratsgfäll-Rindberg). Haus-Barbara is ernstig verzakt en getroffen door de aardverschuiving maar wordt toch zo goed als het gaat herbouwd. Waar een wil is, is een weg………